1-2-16-5- نور …………………33
1-2-17- شاخص های رشد…………………. 33
1-2-17-1- تعریف رشد…………………. 33
1-2-17-2- شاخص سطح برگ (LAI)………………… 34
1-2-17-3- مادهی خشک (DM)…………………35
1-2-17-4- میزان کلروفیل………………….. 35
1-2-18- تأثیر شوری بر رشد و عملکرد ذرت…………………… 36
1-2-19- تأثیر فسفر بر رشد و عملکرد ذرت…………………… 38
1-2-20- اثر متقابل شوری و فسفر بر رشد و عملکرد ذرت………. 39
فصل دوم: مواد و روشها………………… 40
2-1- موقعیت جغرافیایی منطقه مورد مطالعه…………………. 40
2-2- زمان و محل اجرای طرح………………….. 41
2-3- طرح آزمایشی………………….. 41
2-4- فاکتورهای آزمایشی………………….. 41
2-5- مطالعات تحقیق………………….. 41
2-5-1- مطالعات پایه…………………. 41
2-5-1-1- تهیه نمونه خاک و اندازه گیری برخی خصوصیات آن……… 41
2-5-1-1-1- نتایج تجزیه خصوصیات شیمیایی و فیزیکی نمونه خاکهای مورد آزمایش……43
2-5-1-1-2- آماده سازی خاک و پر کردن گلدانها …………………44
2-5-1-2- عملیات زراعی………………….. 44
2-5-1-2-1- نحوهی اندازه گیری صفات مورد بررسی……….. 45
2-5-2- مطالعات آزمایشگاهی…………………. 46
2-5-2-1- آزمایشهای خاک…………………… 46
2-5-2-2- آزمایشهای گیاه………………… 49
2-5-2-2-1- آماده سازی نمونه های گیاهی………………….. 50
2-5-2-2-2- اندازه گیری وزن خشک بخش هوایی و ریشه……..50
2-5-2-2-3- تعیین فسفر بخش هوایی و ریشه…………………. 50
2-6- تجزیه های آماری………………….. 51
فصل سوم: نتایج و بحث…………………… 52
3-1- شاخصهای رشد گیاه ذرت…………………… 52
3-1-1- ارتفاع گیاه………………… 53
3-1-2- قطر ساقه…………………. 55
3-1-3- تعداد و سطح برگ…………………… 57
3-1-4- شاخص کلروفیل برگ…………………… 60
3-2- وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه گیاه ………………….. 65
3-2-1- وزن تر بخش هوایی و ریشه…………………. 65
3-2-2- وزن خشک بخش هوایی و ریشه…………………. 67
3-2-3- اثر متقابل شوری و فسفر وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه………. 70
3-3-EC ، pH و فسفر خاک پس از برداشت و غلظت فسفر بخش هوایی و ریشه گیاه ذرت…… 77
3-3-1-EC خاک پس از برداشت…………………… 77
3-3-2- pH خاک پس از برداشت…………………… 78
3-3-3- فسفر خاک پس از برداشت…………………… 80
3-3-4- غلظت فسفر بخش هوایی و ریشه گیاه ذرت…….. 83
3-4- نتیجه گیری کلی………………….. 87
3-5- پیشنهادات………………….. 88
منابع………………….. 94
چکیده:
از جمله مشکلات اساسی که همواره مانع بزرگ پیشرفت کشاورزی در جهان بوده، شوری آب و خاک است. تحقیقات محدودی در زمینه تأثیر متقابل کوددهی و شوری بر عملکرد گیاهان در کشور انجام شده است. برای بررسی تأثیر سطوح مختلف فسفر بر عملکرد گیاه ذرت در خاکهای شور منطقهی اردبیل، آزمایشی با 10 سطح شوری (75/0=1S، 20/1=2S، 29/2=3S، 30/3=4S، 25/4=5S، 11/5=6S، 19/6=7S، 80/8=8S، 88/10=9S، 00/14=10S دسیزیمنس بر متر) و فسفر در 5 سطح (0= 1P، 50= 2P، 100= 3P، 200= 4P، 400= 5P کیلوگرم در هکتار) به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در 3 تکرار در شرایط گلخانهای اجرا گردید. نمونه های خاک از 45 نقطه مختلف دشت زرناس اردبیل تهیه شد. پس از تعیین خصوصیات خاک، تعداد 10 نمونه خاک با ویژگیها و شوری
این مطلب را هم بخوانید :
مقاله رایگان درمورد تغییرات اقلیمی
مختلف برای انجام آزمایش انتخاب گردید. فاکتور فسفر از منبع فسفات دی آمونیوم تأمین گردید. نتایج نشان داد که با افزایش سطح فسفر، شاخصهای رشد (ارتفاع گیاه، قطر ساقه، تعداد و سطح برگ و شاخص کلروفیل برگها)، وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه گیاه به طور معنیداری افزایش یافتند در حالی که با افزایش سطح شوری به طور معنیداری کاهش یافتند. اثر متقابل شوری و فسفر بر شاخص کلروفیل برگ و وزن تر و خشک بخش هوایی و ریشه گیاه ذرت در سطح احتمال 1درصد معنیدار بود در حالی که بر سایر شاخصهای رشد معنی دار نبود. تأثیر شوری بر EC و pH خاک پس از برداشت در سطح احتمال 1 درصد معنیدار بود در حالی که تأثیر فسفر و اثر متقابل شوری و فسفر بر EC و pH خاک معنیدار نبود. شوری و فسفر بر فسفر قابل جذب خاک پس از برداشت و غلظت فسفر بخش هوایی و ریشه تأثیر معنیداری داشت.
فصل اول: مقدمه و مروری بر تحقیقات گذشته
1-1- مقدمه
شرایط اقلیمی خشک و نیمهخشک که اکثر مناطق کشور را در بر میگیرد، سبب محدودیت منابع آبی و امکانات تولید محصولات زراعی گردیده است. افزایش سریع جمعیت و نیاز روزافزون به مواد غذایی موجب شده است که کشاورزان نسبت به زیر کشت بردن اراضی دارای شرایط اقلیمی نامساعد مبادرت ورزند. شوری یکی از مهمترین تنشهای محیطی است که در بسیاری از نقاط جهان بهویژه در دیمزارها و مناطق خشک و نیمهخشک به صورت معضلی جدی پدیدار میشود و در سایر اراضی غیرشور با سیستمهای غلط آبیاری و مدیریت زراعی ناکارآمد می تواند مشکلساز شود (کوردالی و همکاران، 1997؛ تامسون و سیدگو، 1997؛ تامسون و همکاران، 1997). در سال 1930 میلادی جمعیت جهان در حدود 2 میلیارد نفر بود، در سال 1990 به 3/5 میلیارد نفر رسید و در سال 2000 از 6 میلیارد تجاوز کرد و پیش بینی میشود که در سال 2025 میلادی به 5/8 میلیارد نفر برسد (فائو، 2001). طبق اعلام رسمی سازمان ملل متحد در حال حاضر 5/1 میلیارد از جمعیت جهان زیر خط فقر به سر میبرند و با کمبود مواد غذایی مواجه هستند. کمبود مواد غذایی علاوه بر کمیت، از لحاظ کیفیت و محتوای پروتئین نیز به چشم میخورد. در این راستا مشکل تغذیه، مهمترین دغدغه بشر بهویژه در کشورهای فقیر و در حال توسعه به شمار میرود. افزایش سطح زیرکشت، تنها بخشی از این مشکل را می تواند حل کند، بنابراین لازم است استفاده از گیاهان پربازده، به کارگیری عملیات زراعی پیشرفته و استفادهی بهینه از نهادههای کشاورزی، بیش از پیش مد نظر قرار گیرد. گیاهان گروه غلات به طور مستقیم و غیر مستقیم عمدهترین بخش مواد غذایی را تشکیل میدهند، لذا، با توجه به اهمیت این محصولات، برنامه ریزی در جهت افزایش تولید آنها بسیار ضروری به نظر میرسد (طهماسبیسروستانی و همکاران، 1380). ذرت بعد از گندم و برنج، سومین گیاه غلهای مهم در دنیا محسوب میشود. ذرت نه تنها یک منبع غذایی و علوفهای برای دام محسوب میشود، بلکه فرآوردههایی از قبیل گلوکز، نشاسته و روغن از آن به عمل میآید. ذرت در طیف دمایی وسیعی در مناطق گرمسیری و نیمهگرمسیری دنیا رشد میکند (چئودهری، 1983).
در خاکهای شور، اثرات متقابل شوری و حاصلخیزی خاک از نقطه نظر تولید حداکثر، اهمیت فراوان دارد. پژوهشها نشان داده است که در سطح مشخصی از حاصلخیزی خاک، با افزایش شوری، عملکرد کاهش مییابد، لیکن در یک شوری معین مصرف کود منجر به افزایش محصول میگردد. حالت اول مربوط به بالا رفتن فشار اسمزی و کاهش قابلیت جذب آب توسط گیاه است. اما در حالت دوم هرچند که مکانیسم واکنش