شکل 3‑3تصویر لحظه ای از بافر a)BitTorrent b)Coolstreaming.. 50
شکل 3‑4مثالی از مکانیزم این-در ازای-آن. 54
شکل 6‑1معماری لایهای مدل شبیه سازی شده از سامانه جریان سازی نظیر به نظیر ویدئوی زنده 80
شکل 6‑2فرضیات شبیه سازی.. 83
شکل 6‑3مقایسه کارایی پیوستگی نمایش برای مقادیر مختلف گره و 10% سودجو. 85
شکل 6‑4 مقایسه کارایی پیوستگی نمایش برای مقادیر مختلف گره و 50% سودجو. 86
شکل 6‑5مقایسه کارایی از دیدگاه درصد گرههای موفق به آغاز نمایش با 10% سودجو. 86
شکل 6‑6مقایسه کارایی از دیدگاه درصد گرههای موفق به آغاز نمایش با 50% سودجو. 87
شکل 6‑7مقایسه از دیدگاه تأخیر آغاز نمایش برای مقادیر مختلف گره 10% سودجو. 87
شکل 6‑8مقایسه از دیدگاه تأخیر آغاز نمایش برای مقادیر مختلف گره 50% سودجو. 88
در این قسمت انگیزهها و اهداف و کار خود را در این رساله ارائه میکنیم.
امروزه برنامههای پخش ویدئوی برخط با سرعت زیادی رو به رشد هستند و این در نتیجهی نگاه تولیدکنندگان محصولات ویدئویی به مدلهای تجاری جدید، در دسترس بودن پهنای باند وسیعتر برای شبکهی دسترسی (در اینترنت، در شبکههای سلولی، در شبکههای IP خصوصی و … ) و انقلاب در توسعهی سختافزارهای جدید با قابلیتهای بالا در بازتولید و دریافت جریانهای تصویری میباشد.
برای نمونه، حجم ویدئوی موجود در اینترنت سالانه دوبرابر میشود، و این در حالی است که تقاضا با ضریب سه افزایش مییابد. در اینترنت، سرویسهای انتشار ویدئو بطور وسیعی با بهره گرفتن از زیرساختار شبکهی تحویل محتوا (CDN) گسترش مییابند، که این زیرساختارها، مجموعهای از سرورها (که در نقاط استراتژیکی در هر سوی اینترنت قرار گرفتهاند) هستند که بطور ناپیدا[1] برای تحویل محتوا به کاربرهای انتهایی با یکدیگر همکاری دارند. با این وجود، از آنجایی که پهنای باند گرانترین منبع در اینترنت است و تحویل ویدئو یکی از سرویسهایی است که بیشترین تقاضا برای آن وجود دارد، سرویسهای ویدئوی زنده هنوز از نظر تنوع و قابلیت دسترسی، با محدودیت روبرو هستند. [1]
روشی که این روزها محبوب شده، شامل استفاده از ظرفیت عمده بلااستفاده کلاینتها برای به اشتراک گذاری توزیع ویدئو با سرورها از طریق سیستمهای نظیر به نظیر تکامل یافته کنونی است. این رویکرد همچنین از ازدحام در شبکهی محلی جلوگیری میکند؛ چرا که در این حالت سرورها (کلاینتهای دیگر) میتوانند بطور وسیعی نزدیک کلاینت نهایی باشند. ایراد اصلی این روش آن است که کلاینتها (که در این متن نظیرها نامیده میشوند) با نرخ بالایی به طریق خودمختار و کاملا غیرهمگام، قطع و وصل میشوند. این فرایند منجر به چالش اساسی در طراحی نظیر به نظیر میشود: چگونه کیفیت مورد نیاز کلاینتها را در یک محیط با تغییرات زیاد به آنان عرضه نماییم.
قطع اتصال نظیرها میتواند منجر به از دست رفتن اطلاعاتی شود که می بایست به شخص دیگری ارسال میگردید. توزیع ویدئوی زنده به دلیل محدودیتهای بلادرنگ زمانی، به از دست رفتن بسته ها بسیار حساس است. علاوه بر این، به منظور کاهش مصرف پهنای باند، روند کدگذاری برخی از افزونگیهای طبیعی ویدئو را حذف مینماید، که این امر خود نیز باعث آسیبپذیری بیشتر جریان تصویر به اتلاف دادهها میگردد. واضحا، این عامل و همچنین عوامل دیگر، بر کیفیت تصویر دریافت شده توسط کاربر نهایی تاثیر میگذارد، اما مقدار تاثیر آن بر کیفیت آنچنان واضح نیست.
شبکه های استاندارد پارامترهای غیرمستقیمی از قبیل نرخ تلفات، تاخیرها، قابلیت اعتماد و … را به منظور اندازهگیری و کنترل کیفیت دریافتی در شبکه مورد استفاده قرار میدهند. بنابراین مهم است که بتوانیم کیفیت دریافت شده را بلادرنگ و با دقت ارزیابی نماییم. دو رویکرد مهم برای اندازهگیری کیفیت ویدئو وجود دارد؛ تستهای ذهنی و پارامترهای عینی. بطور خلاصه، ارزیابیهای ذهنی شامل تشخیص های انسانی ای است که روی یک سری از ویدئوهای کوتاه و بر طبق دیدگاه شخصیشان در مورد کیفیت نظر میدهند. ارزیابیهای عینی، شامل استفاده از الگوریتمها و فرمولهایی است که کیفیت را به طریق خودکار، کمی و تکرارشدنی اندازهگیری میکنند. مشکل این است که آنها معمولا قرینه خوبی برای ارزیابی کیفیت دریافت شده ندارند. علاوه بر آن، نیاز به محاسبهی سیگنال اصلی نیز دارند. برای کم کردن اشکالات این دو رویکرد، روشهای هیبرید توسعه یافتهاند. [9]
برنامه های اشتراک فایل به صورت نظیر به نظیر (برای نمونه، پروتکلهای مبتنی بر Bittorrent) از یک سری از مشوقها و دستدادها برای مبادلهی قطعات فایلها در بین نظیرها استفاده میکنند. جستجوها و انتقالهای فایل های بالاسری از یک نظیر به دیگر نظیرها، میتواند باعث ایجاد گلوگاه و یا تاخیرهایی شود که این پروتکل ها را نامناسب جریانسازی زنده ویدئوی می سازد. برای برخورد با این مشکل، می توان از یک رویکرد چند منبعی استفاده کرد، که در آن، جریان تصویر به چندین جریان افزونهای تجزیه میشود که توسط نظیرهای متقاوتی به نظیرهای دیگر با یک توپولوژی درختی همراه با هزینهی سیگنالینگ بسیار پایین، فرستاده می شود. [5]
[1] Transparent
تعداد صفحه :102
قیمت :14700 تومان
تکه هایی از متن به عنوان نمونه :
ممکن است هنگام انتقال از فایل اصلی به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل و با فرمت ورد موجود است
فهرست مطالب
عنوان صفحه
چکیده………………………………………………………………………………………………………………………………………………….1
فصل اول: مقدمه
مقدمه…………………………………………………………………………………………………………………………………………………..4
1-2- اهداف طرح……………………………………………………………………………………………………………………………….6
1-3- فرضیه های طرح………………………………………………………………………………………………………………………..6
فصل دوم: بررسی منابع
2- 1- مقدار مواد مغذی مورد نیاز گوسالههای جوان………………………………………………………………………8
2-2- انرژی مورد نیاز گوسالهها………………………………………………………………………………………………………….9
2-2-1- متابولیسم در حالت ناشتا (میزان متابولیسم پایه)………………………………………………………………9
2-2-2- انرژی قابل متابولیسم………………………………………………………………………………………………………..10
2-3- پروتئین مورد نیاز گوسالهها…………………………………………………………………………………………………..12
2-3-1- پروتئین مورد نیاز برای نگهداری ……………………………………………………………………………………..12
2-3- 2- اثرات شرایط محیطی بر روی انرژی و پروتئین مورد نیاز گوساله…. ………………………………16
2-4- سایر جنبه های تغذیه گوساله ……………………………………………………………………………………………….17
2-4- 1- تغذیه جنین …………………………………………………………………………………………………………………….17
2-4- 2- آغوز…………………………………………………………………………………………………………………………………..18
2-4- 3- آب و الکترولیتها ……………………………………………………………………………………………………………19
2-4- 4- مواد جایگزین شیر …………………………………………………………………………………………………………..20
2-4- 5- مواد افزودنی ……………………………………………………………………………………………………………………22
2-4- 6- توجهات عملی خوراک دادن …………………………………………………………………………………………..23
2-5- شیر و عملکرد گوساله…………………………………………………………………………………………………………….25
2-5-1- شیر و ماده خشک موجود درآن………………………………………………………………………………………..25
2-5-2- شیر و خوراک مصرفی……………………………………………………………………………………………………….26
2-5-3- دوره پیش از شیرگیری……………………………………………………………………………………………………..31
2-5-4- دوره پس از شیرگیری……………………………………………………………………………………………………….33
2-5-5- اثرات طولانی مدت…………………………………………………………………………………………………………….34
2ـ5ـ6 ـ توسعه شکمبه…………………………………………………………………………………………………………………….35
2-6- معرفی گیاهان دارویی و تاثیر آن بر عملکرد حیوانات…………………………………………………………..37
2-6-1- تاثیر رزماری بر عملکرد حیوانات……………………………………………………………………………………….40
2-6-2- تاثیر مرزه بر عملکرد حیوانات……………………………………………………………………………………………41
2-6-3- تاثیر زنجبیل بر عملکرد حیوانات………………………………………………………………………………………42
2-6-4- اشکال متداول استفاده از گیاهان دارویی در دامپروری…………………………………………………….44
این مطلب را هم بخوانید :
2-6-4-1- پودر……………………………………………………………………………………………………………………………….44
2-6-4-2- چایها……………………………………………………………………………………………………………………………45
2-6-4-3- جوشاندهها……………………………………………………………………………………………………………………..45
2-6-4-4- خیسانده گیاه…………………………………………………………………………………………………………………45
2-6-4-5- عصارهها………………………………………………………………………………………………………………………….46
2-6-4-6- اسانسها…………………………………………………………………………………………………………………………47
2-6-4-7- کپسولـها و قرصها……………………………………………………………………………………………………….47
2-6-4-8- ضمادها…………………………………………………………………………………………………………………………..47
2-6-4-9- کمپرسها………………………………………………………………………………………………………………………47
2-6-4-10- شربت…………………………………………………………………………………………………………………………..48
2-6=4- 11- لوسیون………………………………………………………………………………………………………………………48
2-6-4- 12- پماد و کرمها……………………………………………………………………………………………………………..48
2-6-4-13- اسپری، بخور……………………………………………………………………………………………………………….48
2-6-4-14- دود دادن…………………………………………………………………………………………………………………….48
فصل سوم: مواد و روش کار
3-1- مکان و زمان اجرای طرح……………………………………………………………………………………………………….50
3-2- نحوه اجرای طرح …………………………………………………………………………………………………………………..50
3-3- مدیریت گوسالهها ………………………………………………………………………………………………………………….51
3-4- اندازه گیری ها و نمونه برداری ها………………………………………………………………………………………….52
3-4-1- خوراک مصرفی………………………………………………………………………………………………………………….52
3-4-2- وزن بدن…………………………………………………………………………………………………………………………….53
3-4-3- امتیاز مدفوع………………………………………………………………………………………………………………………53
3-4-4- رشد اسکلتی………………………………………………………………………………………………………………………53
3-4-5- نمونهگیری از خون. 53
3-5- تجزیه و تحلیل آماری. 54
فصل چهارم: بحث و نتایج
4- مصرف جیره آغازین, ماده خشک مصرفی، افزایش وزن روزانه, بازده خوراک ,وزن از شیرگیری و وزن نهایی…………………………………………………………………………………………………………………………………………58
4ـ1- جیره آغازین مصرفی……………………………………………………………………………………………………………….58
4ـ2- ماده خشک مصرفی…………………………………………………………………………………………………………………61
4ـ3- بازده خوراک……………………………………………………………………………………………………………………………63
4ـ4- افزایش وزن روزانه…………………………………………………………………………………………………………………..67
4-5- وزن از شیرگیری و وزن نهایی………………………………………………………………………………………………..69
4ـ6- امتیاز مدفوع…………………………………………………………………………………………………………………………….70
4ـ7- صفات مربوط به رشد اسکلتی………………………………………………………………………………………………..71
4-7-1- دور سینه…………………………………………………………………………………………………………………………….71
4-7-2- عرض بین استخوان هیپ…………………………………………………………………………………………………..72
4ـ8- فراسنجههای سرم خون در دورههای 9، 30، 40 و 70 روزگی…………………………………………….72
4ـ8-1- بتا- هیدروکسی بوتیرات…………………………………………………………………………………………………….76
4ـ8-2- گلوکز…………………………………………………………………………………………………………………………………..76
4ـ8-3- آلبومین……………………………………………………………………………………………………………………………….79
4ـ8-4- پروتئین کل………………………………………………………………………………………………………………………..81
4ـ8-5- گلوبولین……………………………………………………………………………………………………………………………..82
فصل پنجم: نتیجه گیری
5ـ نتیجه گیری…………………………………………………………………………………………………………………………………85
5ـ1ـ مشکلات و محدودیتهای این پژوهش…………………………………………………………………………………..85
5ـ2ـ پیشنهادات……………………………………………………………………………………………………………………………….85
منابع………………………………………………………………………………………………………………………………………………….88فهرست جداول و نمودار
جدول 2-1: انرژی قابل متابولیسم و پروتئین مورد نیاز در گوساله 50 کیلوگرمی با نرخ مختلف افزایش وزن بدن تحت شرایط خنثی حرارتی…………………………………………………………………………………………………………………………………………14
جدول 2-2: اسیدهای آمینه ضروری مورد نیاز گوساله 50 کیلوگرمی با نرخ رشد 25/. کیلوگرم در روز در مقایسه با مقادیر موجود در شیر کامل گاو………………………………………………………………………………………………………………………………16
جدول 2-3: انرژی قابل متابولیسم مورد نیاز نگهداری تحت تاثیر وزن بدن و دمای محیط در گوسالههای زیر 21 روز………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..17
جدول 3-1: آنالیز شیمیایی شیر مورد استفاده در تغذیه گوسالههای شیرخوار………………………………………………………..51
جدول 3-2: ترکیب و مواد مغذی جیره آغازین گوسالهها…………………………………………………………………………………………52
جدول 4-1: آنالیز فراسنجههای اندازه گیری شده پیش از شیرگیری………………………………………………………………………56
جدول 4-2: آنالیز فراسنجه های اندازه گیری شده بعد از شیرگیری…………………………………………………………………………57
جدول 4-3: فراسنجه های خونی پیش از شیرگیری………………………………………………………………………………………………….74
جدول 4-3: فراسنجههای خونی پس از شیرگیری…………………………………………………………………………………………………….75
نمودار 2-1: مقایسه شیر کامل با شیر جایگزین بر رشد گوسالهها…………………………………………………………………………..25
چکیده
برای مطالعه اثر درصد ماده خشک شیر و ترکیبی از گیاهان دارویی بر عملکرد گوسالههای شیرخوار آزمایشی در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 بر روی 40 راس گوساله نر هلشتاین از سن 10 روزگی تا 70 روزگی طراحی شد. که هر تیمار شامل 10 تکرار بود تیمار آزمایشی عبارت بودند از: تیمار1) 7 کیلوگرم شیر حاوی 5/12 درصد ماده خشک (CO)، تیمار2) 7 کیلوگرم شیر حاوی 5/12 درصد ماده خشک همراه با افزودنی گیاهی (PCO)، تیمار 3) 7 کیلوگرم شیر حاوی 20 درصد ماده خشک (HD)، تیمار 4) 7 کیلوگرم شیر حاوی 20 درصد ماده خشک همراه با افزودنی گیاهی (PHD) بودند. افزودنی گیاهان دارویی ترکیبی از گیاه خشک شده رزماری، زنجبیل و مرزه بود که روزانه 10 گرم از این مخلوط آسیاب شده به شیر وعده صبح اضافه شد. برای بالا بردن ماده خشک شیر در هر وعده 5/262 گرم شیر کامل خشک شده را به 5/3 لیتر شیر اضافه و مخلوط کردیم. داده های بدست آمده در مورد ماده خشک مصرفی، وزن بدن، امتیاز مدفوع، رشد اسکلتی، فراسنجههای خونی توسط نرم افزار SAS مورد تجزیه و آنالیز قرار گرفتند. در پیش از شیرگیری آنالیز داده ها نشان داد که میانگین ماده خشک مصرفی روزانه و کل دوره ، افزایش وزن روزانه و کل دوره تا 40 روزگی در گوسالههای تغذیه شده با شیر حاوی20 درصد ماده خشک نسبت به گروه تغذیه شده با شیر حاوی5/12 درصد ماده خشک به طور معنیداری بالاتر بود (0001/0=P)، اما پس از شیرگیری تفاوت معنیداری بین عملکرد تیمارها مشاهده نشد، عرض بین استخوان هیپ به طور معنیداری در گروهی که شیر با ماده خشک بالاتر خورده بودند بالاتر بود (0001/0=p). افزودن مخلوط گیاهان دارویی اثر معنیداری بر روی عملکرد گوسالهها نداشت(05/0<P). اما گیاهان دارویی، سطح ماده خشک شیر و اثرمتقابل گیاهان دارویی و سطح ماده خشک شیر به طور معنیداری باعث بهبود در فراسنجهای خون گوسالهها شدند، به طوریکه باعث افزایش گلوکز، کاهش پروتئین کل، افزایش آلبومین و کاهش گلوبولین سرم خون شدند. در مجموع خوراندن شیر با ماده خشک بالاتر باعث بهبود سرعت رشد و شاخصهای سلامتی در گوسالهها گردید.
کلمات کلیدی: شیر، ماده خشک شیر، گیاهان دارویی، افزایش وزن
فصل اول
« مقدمه و طرح پژوهش »
مقدمه
گوسالهها از زمان تولد تا شیرگیری بدلیل تغییرات شگرف فیزیولوژیکی و متابولیکی که به موجب آن ها از یک موجود تکمعدهای به یک نشخوارکننده تبدیل میشوند، تحت تاثیر تنش قابل توجهی قرار میگیرند. به منظور تولید مطلوب گاوهای پرتولید، باید گوسالههای شیرخوار با استعداد ژنتیکی بالا را به روش مناسب و بهینه تغذیه کرد، اقتصادی بودن گاوداری تا اندازه زیادی تابع موفقیت گاودار در رشد و پرورش گوسالهها جهت جایگزینی است. امروزه دیدگاههای متفاوتی در رابطه با روشها و مقادیر تغذیه شیر به گوسالهها ارائه شده است، خان(2011) گزارش کرد که تغذیه مقادیر بالای شیر به گوسالهها سبب افزایش وزن روزانه، بهبود بازده خوراک ودر نهایت بهبود عملکرد گوساله شده است[89]. در همین خصوص دیده شده است که تغذیه مقدار بالای شیر در سنین اولیه می تواند اثرات طولانی مدتی بر عملکرد گوساله داشته باشد، سوبرون(2009) گزارش کرد هنگامی که به گوسالهها شیر بیش تری خورانده شد این حیوانات در دوره شیردهی شیر بیش تری تولید کردند[141]. میلریا(1966)، افزایش امتیاز مدفوع و افزایش روزهای ابتلا به اسهال در هنگام ارائه مقادیر بالای شیر را مشاهده کرد[102]. اطلاعات محدودی در رابطه با افزایش ماده خشک شیر وجود دارد و این در حالیست که شاید افزایش در ماده خشک شیر راهکار موثری نسبت به خوراندن مقادیر بالاتر شیر بدون ایجاد مشکلات سلامتی برای گوسالههای جوان باشد. در صنعت دامپروری و به ویژه گاوداری یکی از اهداف اصلی تولید تعداد گوساله بیش تر، سالمترو در نهایت افزایش سود است. هدف اصلی درکلیه فعالیتهای صنعتی افزایش تولید در قسمتهای مختلف ودرنهایت افزایشسودآوری واحد صنعتی است. در مزارع مدرن پرورش گاوهای شیری افزایش مرگ و میرگوسالهها یکی از اصلیترین عوامل عدم سودآور بودن واحد دامپروری است که از جمله اصلیترین دلیل این مرگ و میر اسهال و ضعف در سیستم ایمنی بدن در روزهای اولیه پس از تولد گزارش شده است افت در سیستم ایمنی به هر دلیلی می تواند افزون بر افزایش هزینه پرورش گوساله که شامل هزینه های درمانی و کارگری بیش تر است افت در عملکرد شامل کاهش مصرف خوراک، کاهش افزایش وزن روزانه و افت در بازده استفاده از خوراک را به همراه داشته باشد که همسویی این مسائل می تواند ضرر اقتصادی را به همراه داشته باشد. بنابراین روشن است که افزایش کارایی سیستم ایمنی می تواند تا حد بالایی به سلامت گوسالهها کمک و بهبود عملکرد و در نهایت سود اقتصادی بیش تر را تضمین کند . استفاده از آنتیبیوتیک به عنوان محرک رشد، باعث افزایش سرعت رشد و افزایش میزان تولیدات و در نتیجه سود حاصل از پرورش میگردد. با توجه به تاثیر استفاده از آنتی بیوتیکها در بهبود سلامت، حیوان میتواند از مواد مغذی در جهت رشد و تمایز بهتر به جای استفاده از مواد مغذی در مسیر مبارزه با عفونتها استفاده نماید. پژوهشگران گزارش کردند که استفاده مداوم و نا منظم از مقادیر زیاد آنتی بیوتیک ها در خوراک حیوانات، سبب ایجاد باکتریهای مقاوم میشود[73]. چاوز و همکاران (2008) گزارش کردند احتمال انتقال باقیمانده آنتیبیوتیکها از طریق مصرف فرآوردههای دامی، به انسان نیز وجود دارد[33]. بنابراین باید جایگزینهایی را به جای استفاده از آنتیبیوتیکهای محرک رشد شناسایی و به پرورشدهندگان دام معرفی کرد که نه تنها بازده و سود اقتصادی دچار کاهش نشود و بلکه نگرانیها در مورد سلامت مصرف کنندگان بر طرف گردد[64]. در سالهای اخیر ترکیباتی تحت عنوان پروبیوتیک، پری بیوتیکها، اسیدهای آلی و روغنهای ضروری به عنوان جایگزین آنتیبیوتیکهای محرک رشد مورد بررسی قرار گرفتند[45]. از آنجایی که عملکرد مناسب گوساله در روزهای اول پس از تولد و شیرخوارگی ضامن بقاء و حفظ شرایط بهینه یک گله در آینده خواهد بود و با توجه به اهمیت این موضوع و وجود گاهی نتایج متناقض در پژوهشهای انجام گرفته در این زمینه و همچنین عدم مطالعه این موضوع در شرایط محیطی و سیستمهای پرورش گاو شیری در ایران، لازم و ضروری است که در طی یک سری آزمایش تاثیر شیر، شیر با ماده خشک بالا و مخلوطی از گیاهان دارویی بر عملکرد گوسالههای شیر خوار مورد بررسی قرار گیرد.
1-1– اهداف طرح
بررسی اثرات ، شیر با ماده خشک بالا بر عملکرد ومتابولیتهای خونی گوسالههای شیرخوار بررسی اثرات مخلوطی از گیاهان دارویی بر عملکرد و متابولیتهای خونی گوسالههای شیرخوار
بررسی اثر متقابل شیر با ماده خشک بالا و مخلوطی از گیاهان دارویی بر عملکرد و متابولیتهای خونی گوسالههای شیرخوار
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
تعداد صفحه : 113
قیمت : 14700 تومان
دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی قزوین
دانشکده بهداشت
پایان نامه جهت اخذ درجه کارشناسی ارشد رشته بهداشت و ایمنی مواد غذایی
عنوان
مقایسه تاثیر بسته بندی فیلمهای نانونقره و پلی اتیلن معمولی بر رشد انواع قارچ نان
اساتید راهنما
دکتر پیمان قجربیگی
دکتر امیرعلی انوار
استاد مشاور
دکتر حامد اهری
شهریور93
1- فصل اول: مقدمه و بیان مسئله. 1
1-1 بیان مسئله. 2
1-1-1 زمینه تحقیق.. 2
1-1-2 دلایل انتخاب موضوع. 30
1-1-3 پیش زمینه. 31
1-1-4 نارسائی های موجود در زمینه موضوع. 32
1-1-5 ضرورت انجام کار 32
1-2 اهداف.. 33
1-3 فرضیات.. 33
2- فصل دوم: بررسی متون.. 34
2-1 عوامل موثر بر ماندگاری نان. 35
2-1-1 میکروارگانیسم ها 35
2-1-2 بیاتی نان. 36
2-2 مختصری از روش های بسته بندی نان. 37
2-3 روش های سنتی و مرسوم برای افزایش ماندگاری نان. 37
2-3-1 بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده(MAP) 37
2-3-2 افزودنی های ضدمیکروبی.. 38
2-3-3 بسته بندی فعال. 39
2-4 استفاده از نانوکامپوزیت ها در بسته بندی.. 41
2-5 اثر نانوکامپوزیت روی میکروارگانیسم ها: 42
2-6 استفاده از نانوکامپوزیت ها به عنوان عوامل ضدمیکروبی در بسته بندی.. 45
2-7 مخاطرات استفاده از نانوکامپوزیت ها در بسته بندی مواد غذایی.. 49
3- فصل سوم: روش پژوهش…. 52
3-1 نوع پژوهش… 53
3-2 مراحل انجام پژوهش… 53
3-2-1 جامعه و محیط انجام پژوهش… 53
3-2-2 روش نمونه گیری و حجم نمونه. 53
3-2-3 اصول آزمون. 54
3-2-4 مواد و وسایل.. 54
3-2-5 روش انجام آزمون. 55
3-2-6 روش تحلیل داده ها 57
3-3 امکانات و محدودیت های پژوهش… 57
3-3-1 امکانات پژوهش… 57
3-3-2 محدودیت های پژوهش… 57
3-4 ملاحضات اخلاقی.. 58
3-5 تعریف واژه ها 58
4- فصل چهارم: یافته ها 59
4-1 تاثیر نوع فیلم روی فلور قارچی نان. 60
4-2 تاثیر مدت نگهداری بر فلور قارچی نان. 63
4-3 تاثیر نوع نان بر فلور قارچی.. 64
4-4 تاثیر نوع قارچ بر میزان رشد. 74
5- فصل پنجم: بحث، نتیجه گیری و ارائه پیشنهاد ها 76
5-1 بحث.. 77
5-2 نتیجه گیری و پیشنهادات.. 82
منابع…………………………………………………………………………………………………………………………………..83
فهرست جداول:
جدول1-1 مقایسه اندازهها از ماکرو تا مولکول. 4
جدول1-2 اصول نامگذاری نوع فیلمهای بکار رفته در پژوهش… 56
جدول 4-1 مقایسه میانگین رشدانواع قارچ درطول دوره نگهداری بر حسب پوشش بستهبندی.. 60
جدول4-2 نتایج آزمون های تعقیبی.. 62
جدول4-3 مقایسه میانگین رشد انواع قارچ در طول دوره نگهداری.. 63
جدول 4-4 نتایج آزمون های تعقیبی.. 64
جدول 4-5 مقایسه میانگین فلور قارچی در انواع نان. 65
جدول 4-6 نتایج آزمون های تعقیبی.. 66
جدول 4-7 مقایسه میانگین رشد هر یک از انواع قارچ رشد یافته در انواع نان. 70
جدول 4-8 نتایج آزمون های تعقیبی.. 72
جدول 4-9 مقایسه اختلاف رشد قارچها با یکدیگر به روش بونفرونی.. 75
فهرست نمودار ها و عکس ها:
نمودار1-1 تقسیمبندی نان های مسطح. 2
نمودار1-2 طبقه بندی نانومواد که گستردگی حیطههای آن. 6
نمودار1-3 طبقه بندی زمینه های مختلف فناوری.. 12
نمودار4-1 مقایسه میزان رشد انواع قارچ در پوشش های 3%، 5%، 10% و پلیاتیلن در کل دوره نگهداری و به تفکیک روز 63
نمودار 4-2 مقایسه کلی میانگین فلور قارچی در مدت نگهداری.. 64
نمودار 4-3 مقایسه تاثیر نوع نان بر میانگین فلور قارچی.. 65
نمودار 4-4 تاثیر نوع نان بربری بر فلور قارچی.. 67
نمودار 4-5 تاثیر نوع نان سنگک بر فلور قارچی.. 67
نمودار 4-6 تاثیر نوع نان تافتون بر فلور قارچی.. 68
نمودار 4-7 تاثیر نوع نان باگت بر فلور قارچی.. 68
نمودار 4-8 تاثیر نوع نان تست بر فلور قارچی.. 69
نمودار 4-9 تاثیر نوع نان جو بر فلور قارچی.. 69
نمودار 4-10 میزان رشد انواع قارچ در کل دوره نگهداری.. 74
مبتنی بر تحولات اساسی، پیش بینی شده برای سالهای آینده رقابت جهانی برای تسلط، دیگر توسعه تسلیحاتی نبوده و عوامل دیگری از جمله غذا به عنوان مهیبترین اسلحه استراتژیک، صفبندی ها و خطوط جغرافیایی کشورها را تغییر خواهد داد. فردای فردا، غذا و مجموعه امکانات دستیابی به آن، نمودار اصلی مرزبندی: غنی و فقیر، پیشرفته و عقب مانده و اساسیترین حلقه قدرت و تسلط جهانی خواهد بود. از طرفی غذا جز لاینفک حیات و بقا می باشد، در این میان غلات و عمدتاً گندم، که در اشکال مختلف، غذای پایه مردم کشور محسوب میگردد از اهمیت بیشتری برخوردار میباشد و نان به عنوان اصلیترین غذای مصرفی دارای اولویت قابل ملاحظهای است (رجب زاده، 1387).
در بسیاری از کشورها نان به عنوان یک محصول تخمیر شده با مخمر، طبقه بندی می شود. آن محصولاتی که برپایه غلات، تهیه شده و به صورت غیر حجیم یا حجیم شده با خمیر ترش یا مواد شیمیایی هستند جزو نان طبقه بندی نمی شوند. در برخی کشورها محصولات غیر حجیم یا حجیم شده با خمیر ترش، به عنوان نان روزانه مصرف میشوند. بر طبق دایره المعارف آمریکایی نان عبارتست از غذایی که از مواد مختلف گیاهی که تبدیل به آرد میشوند و سپس با آب مخلوط شده و تشکیل خمیر می دهند و به صورت کیک با قرصهایی پخته میشوند، این آرد ممکن است از دانههای گیاهان علوفهای مانند گندم و چاودار، بقولات و ساقههای زیرزمینی و حتی از مواد غیر بومی مثل کنگر فرنگی تهیه شود (کریمی، 1385).
نان گندم که یکی از رایجترین انواع نانهاست و غذای اکثر ملل جهان را تشکیل می دهد و با شناسایی گندم توسط انسان به مرحله تولید رسید. این فرآورده یکی از قدیمی ترین دست آوردهای انسان است، به طوری که منابعی که در مورد نان وجود دارد، حتی از انسانهایی که در حوالی دجله و فرات میزیستهاند، قدیمیتر است. اولین منبع اطلاعاتی به پنج هزار سال پیش بر میگردد. در شهر یوروک که بابلیان در آن زندگی میکردند، مدارکی به دست آمده که زندگی، عادات و سنتهای آن ها را بیان نموده است. در میان این اسناد، در مورد گندم، پخت نان، کپگ زدگی و بیاتی نان نیز مدارک مهمی به دست آمده است (رجب زاده، 1387).
گندم یکی از بزرگترین نشانه های عظمت خلقت و نان یکی از مطبوع ترین و لذت بخشترین مواد غذایی مصرفی انسان در بسیاری از جوامع متمدن و سنتی امروز است. نزد ما مسلمانان گندم و نان از حرمت و منزلت خاصی برخوردار است در بیشتر مراسم مذهبی، اعیاد و حتی سفرههای غذای روزانه مردم از نان به عنوان نشانهای از یمن و برکت الهی استفاده می شود (پایان، 1387).
نان های مسطح تهیه شده از انواع غلات، از قدیمیترین غذاهای تولید شده توسط انسان میباشند. قبل از تجارت بین تمدنهای قدیمی، کشت دانههای غلات در قسمتهای جداگانهای از جهان برای تهیه انواع نانهای مسطح به عنوان منبع اصلی تعذیه، وجود داشته است. امروزه گندم و جو به عنوان موادی ضروری در نان های مسطح در آسیای مرکزی و غربی، اروپای جنوبی و آفریقای شمالی مورد استفاده قرار میگیرند. از آرد ارزن و سورگوم در آفریقا نان مسطح تهیه میشود. ذرت و آرد ذرت، ماده اصلی آرپا[1] و تورتیلا[2] در آمریکا میباشند. در بسیاری از کشورهای آسیایی از آرد برنج، نان تهیه می شود (کریمی، 1385).
[1] Arepa
[2] Tortilla
تعداد صفحه :105
عنوان ……………………………………………………………………………………………….. صفحه
فصل اول : مقدمه
1-1- بیان مسئله. 2
1-2- کلیات… 5
1-2-1- پلاکت… 5
1-2-2- ترومبوسیتوپنی.. 6
1-2-3- رویکرد به بیمار ترومبوسیتوپنی.. 7
1-2-4- ترومبوسیتوپنی ناشی از عفونت… 9
1-2-5- ترومبوسیتوپنی ناشی از دارو. 10
1-2-6- پورپورای ایمنی ترومبوسیتوپنیک (ITP) 10
1-2-7- علائم ITP. 11
1-2-8- تشخیص ITP. 12
1-2-9- درمان ITP. 13
1-2-9-1- انتخاب بیماران. 15
1-2-9-2- گلوکوکورتیکوئیدها 17
1-2-9-3- روگام. 17
1-2-9-4- IV IgG.. 17
1-2-9-5-رتیوکسی ماب… 18
1-2-9-6- اسپلنکتومی.. 18
1-2-9-7- آگونیست گیرنده TPO.. 18
1-2-10- پردنیزولون. 19
1-2-10-1- موارد استفاده 20
1-2-10-2- عوارض جانبی پردنیزولون. 21
1-2-10-3- کنتراندیکاسیونهای پردنیزولون. 22
1-2-10-4- تداخلات… 22
1-3- اهداف… 23
1-3-1- هدف اصلی.. 23
1-3-2- اهداف ویژه 23
1-3-3- اهداف کاربردی.. 23
1-4- سئوالات… 24
1-5- فرضیات… 24
1-6- تعریف واژهها 25
فصل دوم : بررسی متون
2-1- مروری بر مطالعات انجام شده 28
فصل سوم : مواد و روش کار
3-1- نوع مطالعه و جامعه مورد آزمون…. 34
3-2- روش نمونه گیری.. 34
3-3- زمان و مکان مطالعه. 35
3-4- روش و تکنیک کار. 36
3-5- مشکلات و محدودیتها 37
3-6- راه حل رفع مشکلات… 37
3-7- روش آماری و تجزیه و تحلیل اطلاعات… 37
3-8- جدول متغیرها 38
3-9- ملاحظات اخلاقی.. 39
فصل چهارم : یافتهها
4-1- نتایج.. 41
4-2- جداول. 44
فصل پنجم : بحث و نتیجهگیری
5-2- نتیجه گیری.. 50
5-3- پیشنهادات… 51
فهرست جداول
جدول 4-1 : توزیع میانگین پلاکت در درمان دو هفتهای و سه هفتهای با پردنیزولون. 44
جدول 4-2 : توزیع میانگین سنی در گروه درمان 2 هفتهای و 3 هفتهای با پردنیزولون. 45
جدول 4-3 : توزیع فراوانی جنسی بیماران مورد مطالعه در گروه درمان 2 هفتهای با پردنیزولون 46
جدول 4-4 : توزیع فراوانی جنسی بیماران مورد مطالعه در گروه درمان 3 هفتهای با پردنیزولون 47
جدول 4-5 : مقایسه عوارض در درمان 2 هفتهای و 3 هفتهای با پردنیزولون. 48
1-1- بیان مسئله
پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایمنی (نام دیگر آن پورپورای ترومبوسیتوپنیک ایدیوپاتیک است) یک اختلال اکتسابی است که تنها 2 کرایتریا برای تشخیص این بیماری مورد نیاز است :
اتیولوژی ITP مشخص نیست ولی به نظر میرسد در اثر عوامل ژنتیکی و اکتسابی باشد(6، 7و8).
بعضی از موارد ITP با عفونتهای ویروسی قبلی ارتباط دارند، احتمال دارد آنتیبادیهای ضد ویروسی تولید شده به صورت واکنش متقاطع بر گلیکوپروتئین IIIa / IIb پلاکتها اثر کنند. عفونت با HIV ، HCV ، CMV و VZV ممکن است با چنین آنتیبادیهایی در ارتباط باشند و بدین ترتیب باعث بروز ITP ثانویه شوند(9).
ITP یک اختلال خونریزی دهنده ی اکتسابی شایع است که شیوع آن در بچهها بیشتر از بالغین است(10).
شیوع سالانه ITP در بالغین 22 مورد از هر یک میلیون نفر در سال بوده است(11).
شیوع ITP 39 تا 44 نفر در هر میلیون نفر در سال به ترتیب در مردان و زنان بوده است(12).
شیوع ITP در یک مقالة دیگر 100-50 مورد از هر یک میلیون نفر در سال ذکر شده است (13). در بسیاری از گزارشات نشان داده شده که حدود 70% بیماران ITP زن هستند و 72% از این زنان زیر 40 سال هستند اما در مطالعه ی دانمارک اختلاف جنس در شیوع ITP فقط در افراد زیر 60 سال است(11).
اختلاف مشخصی در علایم بالینی ITP بین بیماران وجود ندارد، اگر چه شروع ITP ممکن است حاد و ناگهانی باشد، اغلب موارد شروع موذیانهای دارد(14). خونریزی در بیماران علامتدار میتواند از پتشی و کبود شدگی آسان تا انواع خونریزی شدید باشد و علایم خونریزی ترومبوسیتوپنی بیشتر به صورت خونریزی جلدی مخاطی است(14).
در بیماران با ترومبوسیتوپنی ناشی از ITP پتشی، پورپورا، کبود شدگی آسان، اپیستاکسی، خونریزی لثه و منوراژی شایع است، خونریزی گوارشی شدید و هماچوری آشکار نادر و خونریزی داخل مغزی (ICH) خیلی ناشایع است(14) تظاهرات کلینیکی ترومبوسیتوپنی خیلی مرتبط با سن است، بیماران مسنتر ممکن است علایم خونریزی شدید مثل خونریزی گوارشی و ICH به علت شرایطی مثل HTN داشته باشند (15).
هیچ تست استاندارد طلایی که بتواند تشخیص ITP را ثابت کند وجود ندارد، تشخیص با رد سایر علل ترومبوسیتوپنی میباشد(16).
تنها بیماران با ترومبوسیتوپنی شدید (پلاکت کمتر از 20 هزار) بایستی به علت خطر خونریزی درمان شوند(17). درمان معمولاً شامل پردنیزولون با دوز mg/kg/day1 است، قدم اول درمان در ITP پردنیزولون بوده و استروئید به پیشگیری از خونریزی و کاهش تخریب پلاکت کمک میکند(18).
بیشتر بیماران ITP به درمان با پردنیزولون در طی 2 هفته پاسخ میدهند و پاسخ عمده در طی هفته ی اول درمان میباشد. طول مدت درمان اولیه با پردنیزولون بوسیله پاسخ شمارش پلاکتها تعیین میشود، اگر تعداد پلاکتها سریع نرمال شود پردنیزولون taper و قطع میشود(17).
بطور معمول استروئید در حدود 6-3 هفته به بیماران داده میشود. بطور معمول با تجویز استروئید افزایش پلاکت در طی 3-2 هفته اتفاق میافتد(19).
در یک مقالة دیگر ذکر شده که حدود 66% بیماران پاسخ نسبی یا کامل به استروئید میدهند و بیشتر این پاسخ در پایان هفته ی اول دیده میشود(20).
توکسیسیتی با گلوکوکورتیکوئیدها یکی از شایعترین علل یاتروژنیک بیماری مرتبط با بیماری التهابی مزمن است. تعدادی از عوارض جانبی گلوکوکورتیکوئیدها شامل :
عوارض پوستی و بافت نرم مثل پورپورا، عوارض چشم مثل کاتاراکت، عوارض کاردیوواسکولار مثل پرفشاری خون (HTN)، عوارض گوارشی مثل گاستریت، عوارض رنال مثل هیپوکالمی، عوارض ادراری – تناسلی (Gu) مثل آمنوره، عوارض استخوان مثل استئونکروز، عوارض عضلانی مثل میوپاتی، عوارض عصبی روانی مثل افسردگی، عوارض اندوکرین مثل دیابت و عوارض عفونی مثل افزایش ریسک عفونتهای تیپیک است(21).
توکسیسیتی گلوکوکورتیکوئیدها مرتبط با دوز متوسط مصرف و طول دوره ی استفاده از آنهاست(22).
پس با توجه به عوارض جانبی استروئیدها و با توجه به اثر پردنیزولون در افزایش پلاکت بعد از 3-2 هفته از تجویز آن و با توجه به اینکه بعد از 2 هفته درمان با پردنیزولون نیازی به taper کردن نمیباشد در حالیکه بعد از 3 هفته باید tapering انجام شود که ریسک عوارض را افزایش میدهد، ما بر آن شدیم که مقایسهای بین درمان 2 هفتهای و 3 هفتهای پردنیزولون در ITP انجام دهیم.
تعداد صفحه :72
مقدمه ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….1
اهداف تحقیق……………………………………………………………………………………………………………………………………………..3
فصل اول: کلیات
1-1- تجزیه و تحلیل رشد گیاه……………………………………………………………………………………………………………….5
1-2- شاخص های مورفولوژیک و فیزیولوژیک رشد ………………………………………………………………………………6
1-3-1- سرعت رشد محصول (CGR) …………………………………………………………………………………………………6
1-3-2- سرعت رشد نسبی (RGR) ……………………………………………………………………………………………………..6
1-3-3- سرعت جذب خالص (NAR) ………………………………………………………………………………………………….7
1-3-4- شاخص سطح برگ (LAI) …………………………………………………………………………………………………….7
1-3-5- دوام سطح برگ (LAD) ………………………………………………………………………………………………………..7
1-3-6- نسبت سطح برگ (LAR) ……………………………………………………………………………………………………..8
1-3-7- وزن مخصوص برگ (SLW) ………………………………………………………………………………………………….8
1-3-8- دوام بیوماس (BMD ) ………………………………………………………………………………………………………….8
1-4- کیفیت برنج ………………………………………………………………………………………………………………………………….9
فصل دوم بررسی منابع
2-1- شاخص های رشد ………………………………………………………………………………………………………………………..12
2-1-1- تولید ماده خشک ……………………………………………………………………………………………………………………12
2-1-2- سرعت رشد محصول ………………………………………………………………………………………………………………13
2-1-3- شاخص سطح برگ ………………………………………………………………………………………………………………..15
2-1-4- سرعت رشد نسبی …………………………………………………………………………………………………………………17
2-1-5- میزان فتوسنتز خالص ……………………………………………………………………………………………………………18
2-1-6- دوام سطح برگ ………………………………………………………………………………………………………………………19
2-1-7- نسبت سطح برگ ……………………………………………………………………………………………………………………20
2-1-8- دوام بیوماس …………………………………………………………………………………………………………………………..21
2-2- صفات مورفولوژیک ……………………………………………………………………………………………………………………..21
2-2-1- ارتفاع بوته ………………………………………………………………………………………………………………………………21
2-2-2- قابلیت پنجه زنی …………………………………………………………………………………………………………………….23
2-2-3- مساحت برگ پرچم ………………………………………………………………………………………………………………..24
2-2-4- روزهای تا 50 درصد گلدهی و رسیدگی کامل ……………………………………………………………………..25
2-3- عملکرد و اجزای عملکرد …………………………………………………………………………………………………………….26
2-3-1- تعداد خوشه در واحد سطح ………………………………………………………………………………………………….27
-3-2- وزن هزار دانه ………………………………………………………………………………………………………………………….27
2-3-3- درصد باروری دانه ( تعداد دانه پر، نیمه پر و پوک) ………………………………………………………………29
2-3-4- تعداد کل دانه در خوشه …………………………………………………………………………………………………………30
2-3-5- طول خوشه …………………………………………………………………………………………………………………………….31
2-3-6- شاخص برداشت ……………………………………………………………………………………………………………………..32
2-4- صفات کیفی ………………………………………………………………………………………………………………………………..34
فصل سوم: مواد و روشها
3-1- آزمایش مزرعه ای ……………………………………………………………………………………………………………………….37
3-1-1- مشخصات محل اجرای آزمایش و طرح آزمایشی ………………………………………………………………….37
3-1-2- معرفی ارقام مورد بررسی ……………………………………………………………………………………………………….38
3-1-2-1- رقم طارم هاشمی………………………………………………………………………………………………………………..38
3-1-2-2- رقم کادوس ………………………………………………………………………………………………………………………..38
3-1-2-3- رقم هیبرید بهار1 ………………………………………………………………………………………………………………39
3-1-2-4- رقم نعمت …………………………………………………………………………………………………………………………..39
3-1-2-5- لاین های امید بخش …………………………………………………………………………………………………………40
3-1-3- مراحل اجرای آزمایش ……………………………………………………………………………………………………………40
3-2- نمونه برداری و اندازه گیری صفات …………………………………………………………………………………………….41
3-2-1- اندازه گیری صفات در مراحل رشد گیاه ………………………………………………………………………………..41
3-2-2- صفات کمی و نحوة اندازه گیری آنها ……………………………………………………………………………………..43
3-2-2-1- تعداد پنجه های بارور در بوته …………………………………………………………………………………………..43
3-2-2-2- ارتفاع گیاه ………………………………………………………………………………………………………………………….43
3-2-2-3- روزهای تا 50 درصد گلدهی …………………………………………………………………………………………….43
3-2-2-4- طول برگ پرچم ………………………………………………………………………………………………………………..43
3-2-2-5- عرض برگ پرچم ……………………………………………………………………………………………………………….43
3-2-3- اندازه گیری صفات در مرحله رسیدن فیزیولوژیکی و قبل از برداشت ………………………………….44
3-2-3-1- شاخص برداشت …………………………………………………………………………………………………………………44
3-2-3-2- اجزای عملکرد ……………………………………………………………………………………………………………………44
3-2-4- اندازه گیری صفات در مرحله بعد از برداشت ………………………………………………………………………..45
3-2-5- اندازه گیری صفات کیفی ……………………………………………………………………………………………………….45
3-3- محاسبات آماری ………………………………………………………………………………………………………………………….46
فصل چهارم: نتایج و بحث
4-1- تجزیه و تحلیل شاخص های رشد ………………………………………………………………………………………………48
4-1-1- تولید ماده خشک ……………………………………………………………………………………………………………………48
4-1-2- سرعت رشد محصول ………………………………………………………………………………………………………………50
4-1-3- سرعت رشد نسبی ………………………………………………………………………………………………………………….52
4-1-4- شاخص سطح برگ …………………………………………………………………………………………………………………52
4-1- 5- سرعت فتوسنتز خالص ………………………………………………………………………………………………………….55
4-1-6- دوام سطح برگ ………………………………………………………………………………………………………………………55
4-1-7- نسبت سطح برگ ……………………………………………………………………………………………………………………58
4-1-8- دوام بیوماس …………………………………………………………………………………………………………………………..60
4-2- صفات مورفولوژیک ……………………………………………………………………………………………………………………..61
4-2-1- قابلیت پنجه زنی …………………………………………………………………………………………………………………..61
4-2-2- ارتفاع بوته ……………………………………………………………………………………………………………………………..62
4-2-3- تعداد روز تا 50 درصد گلدهی ………………………………………………………………………………………………62
4-2-4- تعداد روز تا رسیدگی کامل ……………………………………………………………………………………………………63
4-2-5- مساحت برگ پرچم ………………………………………………………………………………………………………………..63
4-3- عملکرد و اجزای عملکرد …………………………………………………………………………………………………………….65
4-3-1- تعداد خوشه در واحد سطح (مترمربع) ………………………………………………………………………………….65
4-3-2- وزن هزار دانه ………………………………………………………………………………………………………………………….65
4-3-3- تعداد کل دانه در خوشه …………………………………………………………………………………………………………66
4-3-4- تعداد دانه پر در خوشه …………………………………………………………………………………………………………..66
4-3-5- تعداد دانه نیمه پر و پوک ………………………………………………………………………………………………………67
4-3-6- درصد باروری ………………………………………………………………………………………………………………………….67
4-3-7- طول خوشه …………………………………………………………………………………………………………………………….67
4-3-8- شاخص برداشت ……………………………………………………………………………………………………………………..68
4-3-9- عملکرد دانه …………………………………………………………………………………………………………………………….68
4-4-صفات کیفی ………………………………………………………………………………………………………………………………….70
4-4-1- دمای ژلاتینی شدن ………………………………………………………………………………………………………………..70
4-4-2- قوام ژل ……………………………………………………………………………………………………………………………………70
4-4-3- درصد آمیلوز …………………………………………………………………………………………………………………………..71
4-4-4- طول و عرض دانه قبل از پخت ………………………………………………………………………………………………71
4-4-5- طول و عرض دانه پس از پخت ………………………………………………………………………………………………71
4-4-6- طویل شدن دانه ……………………………………………………………………………………………………………………..72
4-4-7- عطر …………………………………………………………………………………………………………………………………………72
4-6- همبستگی ها ……………………………………………………………………………………………………………………………….76
4-7- نتیجه گیری کلی ………………………………………………………………………………………………………………………..83
4-8- پیشنهادات …………………………………………………………………………………………………………………………………..84
فصل پنجم: منابع
منابع ……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….86
فهرست جداول و نمودار
جدول 3-1 مشخصات لاین های مورد مطالعه …………………………………………………………………………………….37
جدول 4-1- میانگین مربعات تولید ماده خشک در ژنوتیپ های مورد مطالعه ………………………………….49
جدول 4-2- مقایسه میانگین تولید ماده خشک در ژنوتیپ های مورد مطالعه ………………………………….49
جدول 4-3- میانگین مربعات سرعت رشد محصول در ژنوتیپ های مورد مطالعه …………………………….51
جدول 4-4- مقایسه میانگین مربعات سرعت رشد محصول در ژنوتیپ های مورد مطالعه………………….51
جدول 4-5- میانگین مربعات سرعت رشد نسبی در ژنوتیپ های مورد مطالعه …………………………………53
جدول 4-6- مقایسه میانگین مربعات سرعت رشد نسبی در ژنوتیپ های مورد مطالعه……………………..53
جدول 4-7- میانگین مربعات شاخص سطح برگ در ژنوتیپ های مورد مطالعه ………………………………..54
جدول 4-8- مقایسه میانگین مربعات شاخص سطح برگ در ژنوتیپ های مورد مطالعه …………………..54 جدول 4-9- میانگین مربعات سرعت فتوسنتز خالص در ژنوتیپ های مورد مطالعه ………………………….56
جدول 4-10- مقایسه میانگین مربعات سرعت فتوسنتز خالص در ژنوتیپ های مورد مطالعه …………56
جدول 4-11- میانگین مربعات دوام سطح برگ در ژنوتیپ های مورد مطالعه ………………………………….57
جدول 4-12- مقایسه میانگین مربعات دوام سطح برگ در ژنوتیپ های مورد مطالعه ……………………..57
جدول 4-13- میانگین مربعات نسبت سطح برگ در ژنوتیپ های مورد مطالعه ……………………………….59
جدول 4-14- مقایسه میانگین مربعات نسبت سطح برگ در ژنوتیپ های مورد مطالعه …………………..59
جدول 4-15- میانگین مربعات دوام بیوماس در ژنوتیپ های مورد مطالعه ……………………………………….60
جدول 4-16- مقایسه میانگین مربعات دوام بیوماس در ژنوتیپ های مورد مطالعه ………………………….61
جدول 4-17- تجزیه واریانس صفات مورفولوژیکی مورد مطالعه ………………………………………………………..64
جدول 4-18- مقایسه میانگین صفات مورفولوژیکی مورد مطالعه ………………………………………………………64
جدول4-19- میانگین مربعات عملکرد و اجزاء عملکرد تیمارهای مورد مطالعه …………………………………69
جدول 4-20- مقایسه میانگین عملکرد و اجزاء عملکرد ……………………………………………………………………..69
جدول 4-21- میانگین مربعات عملکرد وصفات کیفی ژنوتیپ های مورد مطالعه ……………………………..72
جدول 4-22- مقایسه میانگین صفات کیفی مورد بررسی در ژنوتیپ های مورد مطالعه …………………72
جدول 4-23- مقایسات گروهی عملکرد و صفات کیفی در ژنوتیپ های مورد مطالعه …………………….73
جدول 4-24- همبستگی بین شاخص های رشد، عملکرد و اجزای عملکرد ………………………………………79
جدول 4-25- همبستگی بین صفات مورفولوژیکی، عملکرد و اجزای عملکرد …………………………………..80
جدول 4-26- همبستگی بین شاخص های رشد و صفات مورفولوژیکی ……………………………………………81
جدول 4-27- همبستگی بین صفات کیفی و عملکرد ………………………………………………………………………..82
نمودار 4-1- مقایسه میانگین دمای ژلاتینی شدن در لاین های امید بخش و رقم نعمت ………………..74
نمودار 4-2- مقایسه میانگین طول دانه قبل از پخت در لاین های امید بخش و رقم بومی …………….74
نمودار 4-3- مقایسه میانگین افزایش طول دانه پس از پخت در لاین های امیدبخش و رقم بومی …75
نمودار 4-4- مقایسه میانگین عطر دانه در لاین های امیدبخش و ارقام اصلاح شده ………………………..45
به منظور تعیین شاخص های فیزیولوژیک و مورفولوژیک رشد ارقام و لاینهای امید بخش برنج، آزمایشی در موسسه تحقیقات برنج کشور واقع در رشت در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با 14 تیمار در 4 تکرار در بهار و تابستان سال 1387 اجرا گردید. تیمارها شامل 4 رقم (طارم هاشمی، کادوس، هیبرید بهار1 و نعمت) و 10 لاین امید بخش برنج بود. به منظور اندازه گیری شاخص های رشد، به فاصله هر 15 روز، تعداد 4 کپه با انتخاب تصادفی و با در نظر گرفتن اثر حاشیه ای (حذف دو کپه از طرفین) از هر کرت کف بر شدند. سطح برگ توسط دستگاه اندازه گیری سطح برگ تعیین شد. وزن خشک برگ و ساقه با قرار دادن آنها در آون در دمای 70 درجه سانتی گراد به مدت 48 ساعت حاصل شد. در مرحله گلدهی، صفات مورفولوژیکی شامل تعداد پنجه، ارتفاع بوته، مساحت برگ پرچم، تعداد روزهای تا 50 درصد گلدهی و رسیدگی کامل مورد ارزیابی قرار گرفتند. صفات کیفی نیز از قبیل مقدار آمیلوز، درجه حرارت ژلاتینی شدن، تعیین قوام ژل، اندازه و شکل دانه، طویل شدن دانه و عطر نیز بعد از مرحله برداشت و تبدیل در آزمایشگاه اندازه گیری شدند. نتایج بدست آمده، حاکی از آن بود که همه تیمارها، در مرحله قبل از گلدهی به حداکثر LAI دست یافتند و صفات مورد بررسی اختلاف معنی داری نشان دادند. TDM (**58/0)، CGR (**36/0)، LAI (**55/0)، LAR (**48/0)، LAD (**55/0)، BMD (**70/0)، تعداد پنجه (**67/0)، مساحت برگ پرچم (**39/0)، وزن هزار دانه (**59/0)، تعداد خوشه در متر مربع (**67/0) و طول خوشه (**37/0) همبستگی مثبت و معنی داری با عملکرد دانه داشتند. لاین های 416 و 203 از نظر شاخص های رشد و قابلیت پنجه زنی و کمترین ارتفاع بوته در وضعیت مطلوبتری قرار داشتند و از طرفی عملکرد نسبتاً بالایی را نیز داشتند (به ترتیب 34/6 و 25/6 تن در هکتار) و به عنوان لاین مطلوب جهت برنامه های به زراعی در شرایط مشابه با این آزمایش قابل پیگیری و توصیه به نظر می رسند. لاین 223، کیفیت بالاتری داشت زیرا دارای آمیلوز متوسط (28/22%)، دمای ژلاتینی شدن متوسط (نمره 63/4)، افزایش دانه خوب و عطر مناسب بود. در حالی که عملکرد پایینی داشت (90/4 تن در هکتار). در این تحقیق لاین های با خصوصیات کیفی بالاتر عملکرد پایین تری داشتند.
واژه های کلیدی: برنج، لاین امید بخش، شاخص های رشد، عملکرد دانه، صفات کیف
برنج (Oryza sativa L)از قدیمی ترین گیاهانی است که در دنیا کشت شده و مبدآ پیدایش آن آسیای جنوب شرقی بخصوص کشورهای هند و چین می باشد (زمانی و علیزاده، 1386). مهمترین مرکز تولید برنج در جهان قاره آسیا است که حدود 90% برنج تولیدی جهان را به خود اختصاص داده است. در قاره های آمریکا، اروپا، آفریقا و اقیانوسیه 10 درصد بقیه کشت برنج انجام می شود. هم اکنون استانهای گیلان و مازندران از مناطق مهم تولید برنج در کشور هستند. در این دو استان برنج به عنوان یکی از عمده ترین اقلام منابع غذایی محسوب می شود و حدود 13 نوع غذای محلی از آن درست می شود (اخوت و وکیلی، 1376). سطح زیر کشت برنج در دنیا کمتر از گندم بوده لکن مقدار تولید آن تقریباً برابر گندم می باشد (خدابنده، 1379) . بر اساس گزارش سازمان خواروبار جهانی در سال1380، سطح زیر کشت برنج در کشور ما 480 هزار هکتار و میزان تولید شلتوک معادل 2/2میلیون تن می باشد (امام، 1383). طی دو دهه اخیر میزان مصرف سرانه برنج کشور و الگوی مصرف و تغذیه مردم تغییر و مصرف برنج به عنوان یکی از مواد اولیه اصلی و اساسی غذای روزانه وارد سبد خانوار شده بطوری که مصرف سرانه برنج از 15 تا 20 کیلوگرم به 38 تا40 کیلوگرم افزایش یافته است (زمانی وعلیزاده، 1386). بر اساس برآورد انجام شده، شمار ساکنان کره زمین از 5 میلیارد و 500 میلیون نفر کنونی به 8 میلیارد و 400 هزار نفر در سال 2025 میلادی افزایش خواهد یافت و هر ساله 88 میلیون نفر به جمعیت جهان افزوده می گردد، که تا سال 2050 تولید برنج بایستی بالغ بر 50 درصد افزایش یابد که این افزایش تولید نیازمند اصلاح ارقام و اعمال مدیریت های صحیح زراعی است (Ntanos and Koutrbas, 2002.). در کشور ما بیشترین نسبت اراضی تحت کشت مربوط به ارقام بومی با عملکرد کم ولی با کیفیت زیاد می باشد (اخوت و وکیلی ، 1376). با توجه به رشد جمعیت در آسیا که 90 درصد برنج دنیا در آن تولید و مصرف می شود، تولید سالیانه برنج باید 7/1 درصد افزایش یابد تا نیاز آینده مصرف کنندگان را تامین نماید .(Dato Seri, 2003)که با توجه به نرخ رشد جمعیت، میزان تولید فعلی برنج، به هیچ وجه جوابگوی مصرف نبوده، پس لازم است در جهت معرفی ارقام جدید با عملکرد زیادتر تلاش شود. خوشبختانه در دهه های گذشته، اغلب کشورهای آسیایی فعالیت خوبی را در ارتباط با زراعت برنج و اصلاح آن به عمل آوردند، به طوری که در آسیا بیشترین سطح زیر کشت ارقام پرمحصول جدید در سال 1997 مربوط به کشور هند با 32200000 هکتار بود(2004 ،IRRI).در چهار دهه پیش، تحقیقات برنج پیشرفت های زیادی در زمینه معرفی و توسعه کشت ارقام اصلاح شده و افزایش کارایی مدیریت منابع طبیعی و نهاده ها داشته که باعث افزایش محصول،کاهش هزینه تولید و افزایش درآمد کشاورزان شده است (2005 Mahabub,).
یکی از ابزار مهم متخصصان به نژادی، انتخاب والدین مناسب جهت تلاقی دادن آنها می باشد تا بدین ترتیب بتوانند با ترکیب خصوصیات مناسب والدین، ژنوتیپ های جدید را تولید کنند، اما یکی از محدودیت های مهم این روش عدم آگاهی از فرایندهای فیزیولوژیکی می باشد و لذا باعث اتخاب تصادفی والدین می گردد(مهدوی، 1383). بنابرین با شناخت دقیق خصوصیات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی لاینها و ارقام اصلاح شده و تجزیه و تحلیل رشد آنها، می توان به عامل محدودیت ویا افزایش محصول در واحد سطح پی برد و مدیریت های لازم را جهت افزایش عملکرد انجام داد. از طرف دیگر شاخص های رشد، یکی از عوامل تعیین کننده وضعیت فیزیکوشیمیایی گیاهان در عکس العمل به شرایط مختلف محیطی می باشند که بر میزان محصول گیاهان تاثیر می گذارند (عرفانی و نصیری، 1379). بنابراین مطالعه لاینهای امید بخش و مقایسه آنها با یکدیگر بسیار ضروری است زیرا از یک طرف این لاینها دارای ویژگیهای منحصر بفرد بوده و می توانند منابع ژنتیکی بسیار خوبی در برنامه های اصلاحی محسوب گردند و از جهت دیگر مصرف کننده های برنج در داخل کشور، تمایل زیادی به مصرف برنج های با کیفیت بالا دارند و این مساله محققین زراعت و اصلاح نباتات را بر آن می دارد تا با انجام پژوهش های گسترده، صفات مطلوب لاینهای معرفی شده را شناسایی نموده و با انتقال به ارقام جدید گامی مثبت در جهت خود کفایی از نظر تولید برنج بردارند ( قیصری، 1386) .
با توجه به مسائل مطرح شده هدف از اجرای این آزمایش عبارتند از :
کلیات
1– کلیات
1-1- تجزیه وتحلیل رشد گیاه
مفهوم اساسی و کاربرد های فیزیولوژیکی تجزیه و تحلیل رشد نسبتاً ساده بوده ودر برخوردهای کلاسیک اولیه توسط بلاکمن (1919)، بریگز و همکاران (1920) و فیشر (1920) توضیح داده شده است. تنها