3-3-1- زمان جوانه زنی 48
3-3-2- ضریب سرعت جوانه زنی 49
3-3-3- سرعت جوانه زنی 50
3-3-4- درصد جوانه زنی 51
3-4- مقایسه مستقل مدت زمان پرایمینگ بذر 52
3-4-1-زمان جوانه زنی 53
3-4-2- ضریب سرعت جوانه زنی 53
3-4-3- شاخص سرعت جوانه زنی 54
3-4-4- سرعت جوانه زنی 55
3-4-5- درصد جوانه زنی 55
3-6- تجزیه واریانس نتایج در بخش دوم آزمایش 56
3-6-1- زمان جوانه زنی 58
3-6-2- ضریب سرعت جوانه زنی 59
3-6-3- شاخص سرعت جوانه زنی 60
3-6-4- سرعت جوانه زنی 61
3-6-5- درصد جوانه زنی 63
مقایسه میانگین صفات در بخش دوم آزمایش (مدت زمان پرایمینگ) 63
3-7-1- زمان جوانه زنی 63
3-7-2- ضریب سرعت جوانه زنی 64
3-7-3- شاخص سرعت جوانه زنی 66
3-7-4- سرعت جوانه زنی 66
3-7-3- درصد جوانه زنی 67
3-9- مقایسه میانگین صفات بخش دوم آزمایش (عامل شوری) 70
3-8-1- زمان جوانه زنی 70
3-8-2- ضریب سرعت جوانه زنی 71
3-8-3- شاخص سرعت جوانه زنی 71
3-8-4- سرعت جوانه زنی 72
اثرات متقابل عامل شوری و نوع ماده پرایمینگ 74
3-9-1- زمان جوانه زنی 74
4-3- نتیجه گیری 76
4-4-پیشنهادها 77
منابع مورد استفاده: 78
چکیده:
به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر در خصوصیات جوانه زنی بذر توتون رقم بارلی 21 ، تحقیقی در دو بخش در آزمایشگاه مرکز تحقیقات توتون ارومیه در سال 1392 انجام یافت. در بخش اول، طرح در قالب کرت کاملاً تصادفی با 26 تیمار و 3 تکرار انجام یافت که تیمارها عبارت از شاهد، مصرف غلظت 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد پلی اتیلن گلیکول (PEG14700) به تفکیک در مدت زمانهای 1، 2، 3، 5 و 10 روز، مصرف آب (هیدروپرایمینگ) به تفکیک در مدت زمانهای 1، 2، 3، 5 و 10 روز بود. در بخش دوم، طرح به صورت فاکتوریل در قالب کرت کاملاً تصادفی با 3 عامل و 3 تکرار انجام یافت که عامل اول، غلظت های 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد PEG147000و آب مقطر، عامل دوم مدت 1، 2، 3، 5 و 10 روز پرایمینگ و عامل سوم شوری1، 2، 3و4 و دسی زیمنس بر متر آب پتری دیش بود. در بخش اول آزمایش، تیمارها بر زمان و درصد جوانه زنی در سطح احتمال 1 درصد تاثیر معنی داری داشت. میانگین زمان جوانه زنی با بهره گرفتن از پرایمینگ بذر توتون با PEG147000و همچنین آب مقطر به طور معنی دار کاهش یافت. درصد جوانه زنی در اثر هیدروپرایمینگ به مدت 3، 5 و 10 روز به طور معنی دار کاهش یافت. میانگین زمان جوانه زنی و ضریب سرعت جوانه زنی در استفاده از غلظت های مختلف پلی اتیلن گلیکول در فرایند پرایمینگ بذر در مقایسه با میزان آن در استفاده از آب مقطر به طور معنی دار کاهش یافته ولی میانگین درصد جوانه زنی افزایش یافت. تاثیر مدت زمان پرایمینگ دو روز در مقایسه با یک روز، سرعت جوانه زنی را به طور معنی دار افزایش داد. درصد جوانه زنی در مدت زمان پرایمینگ 5 روز به طور معنی دار کاهش یافت. در بخش دوم آزمایش، عامل پرایمینگ بذر بر زمان جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، شاخص سرعت جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی در سطح احتمال 1 درصد، عامل مدت زمان پرایمینگ بذر بر زمان جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، شاخص سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی در سطح احتمال 5 درصد و بر سرعت جوانه زنی در سطح احتمال 1 درصد و عامل شوری بر زمان جوانه زنی، شاخص سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی در سطح احتمال 5 درصد و بر سرعت جوانه زنی در سطح احتمال 1 درصد تاثیر معنی داری داشت. میانگین زمان جوانه زنی، درصد جوانه زنی و ضریب سرعت جوانه زنی در استفاده از غلظت های مختلف پلی اتیلن گلیکول در فرایند پرایمینگ بذر در مقایسه با میزان آن در استفاده از آب مقطر کاهش یافته و میانگین شاخص سرعت جوانه زنی و سرعت جوانه زنی به طور معنی دار افزایش یافت. یک روز زمان پرایمینگ، منجر به کاهش معنی دار زمان جوانه زنی و ضریب سرعت جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و افزایش شاخص سرعت جوانه زنی و درصد جوانه زنی شد. زمان جوانه زنی با افزایش میزان شوری آب پتری دیش به طور معنی دار افزایش و شاخص سرعت جوانه زنی و سرعت جوانه زنی کاهش یافت. طبق نتیجه گیری کلی، پرایمینگ بذر توتون منجر به بهبود ضریب سرعت جوانه زنی، شاخص سرعت جوانه زنی و سرعت جوانهزنی شد. بهترین مدت زمان پرایمینگ بذر در استفاده از
این مطلب را هم بخوانید :
این مطلب را هم بخوانید :
غلظت 1 و 5/1 درصد پلی اتیلن گلیکول، مدت زمان یک روز بود. با عنایت به اهمیت زیاد سرعت جوانه زنی بذر لازم است بذر توتون با بهره گرفتن از غلظت های 1 یا 5/1 درصد پلی اتیلن گلیکول به مدت یک روز پیش تیمار شود.
فصل اول: کلیات و بررسی منابع
مقدمه:
توتون یکی از گیاهان مهم صنعتی در دنیا می باشد. متعلق به رده نیکوتیانا[1] بوده و جزو خانواده بادمجانیان[2] می باشد.
توتون معمولی با نام Nicotina tabaccumبه همراه N.rusticaدو گونه از شش گونه تقسیم بندی توتونها می باشد که اینها چندین نوع مشخص توتون را ایجاد کرده اند (خواجه پور 1377، کوچکی و سرمدنیا، 1382) از روزی که این گیاه شناخته شده است تا به امروز به طرق مختلفی مورد استفاده آدمی قرار گرفته است. در اوایل جهت سمی نمودن و زهرآگین کردن سلاحهای جنگی نظیر شمشیر، خنجر و تیر مورد استفاده قرار گرفته است. در پاره ای از اوقات به عنوان یک گیاه زینتی رونق یافته است و هم اکنون برای آلام دردهای روحی و روانی و عصبی انسانها استفاده می شود. این گیاه در مواقعی به عنوان دارو برای درمان بیماران استفاده می گردد (شرکت دخانیات ایران، 1380 ، شامل رسمی و مصباح ، 1383). از نکوتین توتون جهت مبارزه با آفات زراعی در سم پاشی مزارع استفاده می گردد (شرکت دخانیات ایران، 1380). اسمیت و بویت (1997) گزارش کردند که جان نیکوت[3] وقتی سفیر فرانسه در پرتغال بود بذر نیکوتیا، روستیکارا را به فرانسه فرستاد که نام توتون معمولی با جنس نیکوتیانا از اسم این شخص گرفته شده است. در کشور ما واریته های مختلفی از توتون کشت می شود که توتون بارلی21[4] از تیپ غربی و باسما سرس31[5] در شمال و شمال غربی، واریته کوکر 319[6]از تیپ غربی در شمال کشور به دلیل شرایط مناسب کشت می گردد (Smith and Boyette, 1997).
اهمیت جوانه زنی و استقرار اولیه در تمام محصولات یکسان نیست. استقرار گیاهان زراعی[7] رابطه مستقیم با متوسط زمان سبز شدن[8] گیاهچه دارد که عملکرد را تحت تاثیر قرار می دهد.روش پیش تیمار[9]کردن بذور جهت کاهش زمان سبز شدن توصیه می گرددGassemi- Golezani et al., 2008a; Perry, 1981)).
پیش تیمارکردن بذر تکنیکی برای یکنواخت سازی جوانه زنی و تغییر دادن خصوصیات فیزیولوژیک در زمان جوانه زنی برای رشد سریع و سطح سبز یکنواخت گیاهچه می باشد.زود سبز شدن گیاهچه ها در مناطقی که دوره فصل رشد محدود می باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. زیرا که سطح برگ کانوپی گیاهی در اوایل دوره رشد افزایش می یابد و این افزایش باعث می شود که گیاهچه از حداکثر تشعشع خورشیدی در طول این دوره استفاده نماید(Brewster et al ., 1981) که در نتیجه آن تجمع ماده خشک و عمل کرده افزایش خواهد یافت(Tekrony et al., 1991) سبز شدن سریع باعث استفاده بهینه از منابع آب از طریق کاهش میزان آبیاری در مرحله استقرار گیاه زراعی می شود (Jordan, 1983). زود سبز شدن گیاهچه ها باعث رقابت بهتر گیاهان زراعی با علفهای هرز شده و سبب کاهش جمعیت علفهای هرز در مزرعه می شود ( قرینه و همکاران ،1383 ). جوانه زنی و استقرار گیاهچه به طور مستقیم و غیر مستقیم به عوامل متعددی چون شرایط انبار داری، شرایط اکولوژیکی گیاه مادری و بالاخره به کیفیت بذر (قوه زیست و قدرت بذر) بستگی دارد (قاسمی گلعذانی و همکاران، 1376Nasscimento et al., 2004; ). قدرت بذر را میتوان به کمک تکنیکهای که به پیش تیماری بذر معروف هستند و موجب افزایش سرعت یکنواختی جوانه بذر می شود بهبود بخشید(Hey decker, 1975; Taylor, 1998).
پیش تیماری بذر روش بسیار ساده، کم هزینه و با کارایی بالابرای بهبود عملکرد گیاهان زراعی می باشد(Frett et al ., 1991؛Wien et al ., 1997؛Harris et al., 2001؛Demir et al., 2003). در این روش بذرها را در آب و یا سایر محلولهای مد نظر خیس کرده و سپس در محلی سایه تا رسیدن به حد رطوبت اولیه خشک کرده و می کارند. خیس کردن بذر در آب برخی از فرایندهای بیوشیمیایی لوازم برای آغاز فرایند جوانه زنی را القاء می کند. برخی یا تمام فرایند ها که جوانه زنی را تسریع می کنند بر اثر پیش تیمار، بذر فعال گردیده و با خشک کردن مجدد بذر نیز اثرات آنها باقی می